Anti-Imperialist Action with Russian TricolorFacebook bedriver politisk censur! Den 15 november postade vi ett eller ett par inlägg på vår Facebooksida Anarkotraditionalism där vi uttryckte vår solidaritet med de 224 offren för det ryska Metrojet Flight 9268 som hade dödats av en bomb ombord på planet placerad av en egyptisk terroristcell affilierad med Daesh. Det var i samband med att vi ”målade” vår profilbild på Facebook med den ryska trikoloren efter att ryska myndigheter till slut hade bekräftat bara ett par dagar efter attentatet i Paris att det verkligen rörde sig om ett bombdåd, något vi hade misstänkt från första början. För att visa vår solidaritet länkade vi till en site skapad av ryssen Oleg Chulakov där man kunde måla sitt fotografi med den ryska flaggan. Samtliga dessa inlägg har tagits bort från vår Facebooksida för ett tag sedan. Hur länge tillbaka vet vi inte men vi upptäckte det först nu i helgen när vi färdigställde vår senste bloggtext Syriens kamp mot USA-imperialismen baserat på våra Facebook-inlägg under de senaste dryga två månaderna.

Det är skandal att Facebook är så partiska över vilka dödsoffer man får hylla på Facebook. Uppenbart tolkar Facebook en länk till den bifogade sidan som en kritik mot deras policy att så ensidigt skapa en Facebook-applikation som gör det enkelt att måla sin profilbild med den franska trikoloren. De har rätt att känna sig kritiserade för det har varit vårt syfte att syna deras dubbelmoral och partiskhet. Vi har absolut inget emot att denna applikation har skapats men i rättvisans namn borde Facebook även skapa motsvarande applikationer som målar den ryska flaggan och den libanesiska (där ett attentat skördade 43 dödsoffer bara dagen innan det franska attentatet som ledde till 136 oskyldiga människors liv). Man skall inte jämföra siffror men det är faktum att det värsta terrordådet (om man räknar dödade civila) är bombningen av det ryska Metrojet-planet vilket gör det bisarrt att Facebook censurerar möjligheten att hylla offren bara för att de mördades ombord på ett ryskt flygplan.

Det är uppenbart att Facebook har en personal och en policy som inte bara kännetecknas en västcentrism utan även av en atlantisk ryssofobi och en ambition att medvetet framföra den amerikanska hegemonens narrativ på ett globalt socialt media som egentligen är tänkt att kännetecknas av fri interaktion av idéer och världsåskådningar, och en mångfald av narrativ. Detta kan inte och får inte utesluta ett stöd för och en solidaritet med Ryssland och hennes kamp mot internationell terrorism och amerikansk imperialism. Men man får inte glömma bort (och vi påminns nu återigen om detta faktum) att Facebook är djupt innästlat med diverse amerikanska säkerhetsorgan, såsom NSA och CIA. Vi har skrivit ett inlägg på vår Facebooksida som är en återspegling av denna text. Vi får se vad Facebook kommer att göra med det inlägget och i förlängningen med vår Facebooksida. Om ni skulle märka att vårt korresponderande Facebookinlägg har tagits bort (eller för den delen att Anarkotraditionalism-sidan har tagits bort) så skall ni utgå ifrån att Facebooks ”säkerhet- och åsiktsspolis” har slagit till igen mot det fria ordet.